Subscribe

* indicates required

April 21, 2014

Ces petits riens …


E o traditie de familie de-a merge dupa Lumina in noaptea Invierii. Atat de veche incat pare o amintire dintr-un illo tempore - desprins, dezgolit de sacralitate ... 

L-am vazut inainte de a ajunge in curtea bisericii si mi-a fost teama de el. Dar am trecut mai departe, la fel ca toti ceilalti. Am privit apoi slujba arhicunoscuta, cu intunericul, clopotele, toaca, preotul si lumina … avantajul unei biserici mici, de ,cartier” e ca nu mai asisti la persoanele mult prea in varsta care se calca in picioare pentru a ajunge primele si pentru a se lauda apoi ca ,,am luat lumina direct de la preot”. ,,Sa luam aminte din sfanta Evenghelie.” La fel ca in fiecare an, din acea Biblie a carui glas si-a caror fapte, profetii, povesti iti amintesc de cele mai bune romane ale lui Faulkner. Sa luam aminte in timp ce oamenii din jurul nostru tasteaza sau chiar raspund la telefoane. Sa luam aminte cand in spate se vorbeste. Sa luam aminte cand gandurile noastre sunt pline de mancarurile si de orgiile care ne asteapta acasa, in urmatoarele zile de Pasti.

Am inconjurat biserica ca in fiecare an, orbiti de lumina sfintelor lumanari. M-am sustras de la a saruta icoana si evanghelia sarutata deja de mult prea multi, si am privit inca o data in jurul meu. Multi dintre noi plecasera. Altii, mai sfinti, au intrat in biserica pentru a asculta intreaga slujba de Paste. Cativa dintre noi inca mai erau cu preotul, primind un ,,Hristos a Inviat” si o binecuvantare. Si-n mijlocul curtii, acum goale, pustii, statea acest om care mi-a inspirat teama din primul moment cand l-am vazut. Singur, doar cu gradele de alcool care probabil ca-i tineau de cald … Era atat de pustiu in jur si era atat de … opus tuturor lucrurilor vazute inainte: familii zambind, acolo, fie ca cred sau nu, dar impreuna, acolo. Si era atata singuratate in ochii lui prea imbibati de apa lui cea sfanta. M-am gandit instantaneu la familia lui. La cat de singur poate fi un om, in mijlocul acestei adunari. M-am gandit la sotia pe care a lasat-o pe undeva pe-acasa, sau pe care a ingropat-o, la fiica, fiul, pe care probabil ca i-a distrus. M-am gandit la toate lucrurile sfasiate de acest om. Si mi s-a facut mila. M-am gandit daca nu ar putea exista cineva care sa-i poata intinda o mana de ajutor, la iertarea pe care poate ca ar merita-o de la cei apropiati. Sau poate ca nu. M-am gandit la cate sanse i s-au oferit, la cate lovituri a trebuit sa primeasca, pentru a ajunge aici, acolo.

M-am intrebat atunci unde este Dumnezeu in toate acestea. Si eu, si el, am fi avut nevoie ca El intr-adevar sa invie, sa fie real. Mi-am amintit de toate lucrurile in care am fost invatata de mica sa cred. Si m-am uitat la lumea si la cenusiul ce ne inconjoara.

Nu am fost niciodata fana cartilor, articolelor de auto-dezvoltare, a psihologiei pozitive. Pentru ca cred ca toate acele lucruri, spuse acolo, ar trebui stiute de toti dintre noi. Fara a fi invatate a posteriori. De ce am avea oare nevoie de cineva, de un strain sau de o persoana apropriata, care sa ne spuna sa privim rasariturile si apusurile de soare, sa ne bucuram de lucrurile acelea simple, care ne aduc sacralitatea in viata, de ce trebuie sa ni se aminteasca sa le spunem oricand avem ocazia persoanelor indragite, care conteaza pentru noi, cat de importante sunt in viata noastra, sa ii pretuim pe acesti oameni, nu doar in adancul nostru, ci sa ii facem pe ei constienti de asta … Ces petits riens. Acele mici nimicuri. Acele small good things. Care ne cladesc ca oameni. Pe care le luam adeseori, mult prea des, for granted, si constientizam asta cand este mult prea tarziu. Sau pe care uitam sa le oferim. 

Sunt lucruri care ne fac sa uitam aceste lucruri. Ar fi mult mai usor daca toti ne-am respecta, asa cum trebuie. De la nivelul profesoral, la cel personal. Pe bancile facultatii, in admiteri, in interviuri, in familii, in prietenii. Ar fi mult mai usor daca chiar am face toate lucrurile acelea scrise in astfel de articole. Numai ca vezi tu … bad things happen. Shit happens, life’s a bitch and then you die. Iar toate sunt inghitite de vid, de durere. Si in caderea noastra libera, luam cu noi si persoanele care tin la noi. Le smulgem temeliile, pacea interioara, stabilitatea, increderea, le smulgem in acelasi timp ce ne simtim sufletul sfasiat, si nu mai realizam ceea ce spunem, facem, simtim. Pentru ca suntem prea goi de umanitate, prea plini de durere. Si durerea mea, a ei, a lui, durerea care explodeaza intr-o buna zi, indiferent de cata bunavointa si rabdare aratam, distrug toate lucrurile acelea frumoase, simple, sacre.

Cred ca oamenii ar trebui sa fie recunoscatori si fericiti cu ceea ce au langa ei. Si ar trebui sa arate mai des ceea ce simt. Acele familii, alaturi de copiii, de parintii, de bunicii, de prietenii lor pe care ii vad in fiecare an in curtea bisericii nu au idee cate lucruri sacre au. In acea adunare care ne aduce impreuna. In ciuda credintelor noastre. Cred ca ar trebui sa ne facem o religie din aceste mici nimicuri. Pentru ca atunci cand ajungi ca acel om singur, in mijlocul bisericii goale, cand si Dumnezeu este prea ocupat pentru tine, cand ai atata durere in suflet incat trebuie sa o ineci in ceva, si cand la randul tau ai cauzat acea durere de nesters din sufletul celorlalti, lucrurile si momentele simple, ,,nimicurile”, sunt cele pe care le invidiem si le dorim cel mai mult.


No comments:

Post a Comment

Joy/Vertigo

No matter what the future holds, there is the moment of today of pure  joy, which reminded me of the first novel I read long time ago by Pau...