Subscribe

* indicates required

February 14, 2014

Empires of Dirt ...

We are so damn alone in this world … Poate ca fiecare dintre noi constientizeaza asta intr-o zi. Golul acela, pe care dorim sa-l umplem cu oameni, societate, prieteni, teluri, visuri, nesatul, acela care cere un scop, care intreaba care-i sensul in toata povestea asta, care ne face sa ne temem de moarte, sau din contra, sa ne tot gandim la ea.

S-a tot scris despre Toamna patriarhului: povestea tiranului, cu-n stil izbitor de asemanator cu monologul lui Molly Bloom din Ulysses, la care ar trebui revenit atunci cand se vorbeste de acele roluri atat de puternice ale personajelor feminine ale lui Marquez.

Cred ca Toamna patriarhului e povestea omului singur. Al omului nu atat de mult avid de putere, ci al omului dornic de dragoste, care nu se teme intr-atat de moarte cum se teme de incapacitatea celor din jurul lui de-a il iubi, de la propria mama la ,,prieteni” si generali, la sotia sau amantele sale. Patriarhul nostru nu ofera doar un regat pentru un gest de iubire, ci realitatea insasi, pe care incearca sa o modeleze dupa bunul sau plan. El intruchipeaza in imaginea batranului care-ti provoaca repulsie sau mila umanitatea insasi, cu ce are mai bun, decreptitudinea si barbaria ei, toate asezate in fata acelor persoane din viata lui.

Si totusi, cumva, se esueaza in acest drum de-a avea totul, sau in acel simplu fapt, pe care ,,muritorii" de rand l-ar avea: a fi indragit, iubit, in oricare sens, de un alt om. In gandurile incalcite si-n naratorii care-i cunosc povestea, in fiecare el, ea, noi, eu, tu, in delirul stilului, al vietii, al bolii si-n linistea mortii, de ce unii oameni, oricat de multe ar da, oricat de sclavi ai iubirii ar fi, in imparatia ce-o stapanesc, in teama ce-o inspira, in grandoarea, maretia, aviditatea sau hidosenia sa, indiferent unde sunt, indiferent daca dau tot ce e mai bun dintr-o fiinta umana, fie ca incearca sa se impuna prin forta, instincte, tot ce e mai hain in noi, fara a stii o cale de mijloc, nu sunt capabili in a fi iubiti? 

No comments:

Post a Comment

Joy/Vertigo

No matter what the future holds, there is the moment of today of pure  joy, which reminded me of the first novel I read long time ago by Pau...