Subscribe

* indicates required

February 21, 2014

De-a v-ati ascuns ...

Am tot amanat sa preiau aceasta ,,leapsa” de ceva zile bune. Alte indatoriri, alte cuvinte de spus, alte jocuri. Nu-mi place si nu-mi va placea vreodata acest cuvant si tare as fi vrut sa existe altul pentru asemenea intrebari, dar sper ca mereu imi vor placea jocurile ... asa ca cam acestea ar fi raspunsurile mele.  

1. Prima mea amintire cu mine citind: Cand eram mica de tot, il puneam pe tatal meu sa-mi tot citeasca din Pinocchio, prima carte primita-n dar de la un prieten pe la vreo patru-cinci ani ... cartonata, ,,uriasa”, cu scris mare ... unul dintre cele mai frumoase si dragi cadouri, pe care inca-l mai pastrez cu sfintenie. Cam tot pe atunci, mama-mi citea povestea lui „Jorg, pe care-l dureau dintii”, dar care nu m-a facut sa renunt la bomboanele de ciocolata.:) Abia prin clasa a III-a/a IV-a am primit Singur pe lume, de Hector Malot, si cam aceasta a fost prima carte care m-a facut sa stau o noapte intreaga pentru a o termina.    
2.Prima carte pe care am citit-o şi recitit-o: Prima, din greseala, Papillon, de Henri Charriére. Apoi Great Expectations  ale lui Dickens.
3.O carte pe care fiecare copil ar trebui să o citească: Ciresarii, Constantin Chirita. La Medeleni. Dar acum depinde si de varsta ,,copilului".... 
4. Locul meu preferat de citit: Hmm... sub nucul meu, alaturi de un catel. In parcul Copou, pe o alee mai retrasa. Daca e o carte buna, orice locsor devine preferat, dar cam in acestea doua prefer sa citesc. 
5. Accesorii obligatorii în timpul lecturii: In mod obligatoriu, creionul mecanic, pentru ca mereu subliniez/scriu/mazgalesc. Atunci cand nu sunt ale mele cartile folosesc foite colorate... Daca se poate, o cafea mare cu lapte.  
6. Numărul cărţilor de pe lista mea de lecturi viitoare: ... N-as vrea sa cobor sub 30, dar asta depinde de mai multi factori ... Cred ca mai importante sunt cartile - autorii - titlurile pe care mi le-am propus sa le citesc pe viitor decat numarul lor.
7. Ultima carte pe care am primit-o sau am cumpărat-o: Ultima carte primita-n dar a fost Marquez, Toamna patriarhului. Ultima cumparata – Un om sfarsit, Giovanni Papini.
8. O carte care mi-a schimbat viaţa într-un fel: Cred ca fiecare carte ne schimba intr-un fel. Era in Joyce, A Portrait of the Artist ...o imagine in care m-am regasit si care mi-a ramas intiparita-n minte: fiecare zi ne aduce-n suflet o alta carte citita candva; fiecare colt de strada ne poate aminti de o alta, fiecare persoana, fiecare stare de spirit ... purtam in noi insine mereu cartile pe care le indragim, iar gandurile/sentimentele noastre ne aduc mereu la suprafata o alta carte mult iubita. As spune deci cartile lui Joyce, care oricum n-au cum sa nu ne schimbe dupa ce le parcurgem, as mai zice cartile lui Marquez si pe cele ale lui Faulkner si McCarthy, as aminti de Dostoievski, si sunt sigura ca mai sunt multi pe care ii uit acum. Chiar cred ca fiecare carte buna devine parte din noi, asa ca e cam imposibil sa alegem numai una.  
9. O carte care-mi place, dar care pare să nu placă mai nimănui: ... as zice Ulise, dar nu e ca nu le-a placut, ci ca nu prea a fost citita... Din nou poate McCarthy care nu pare atat de cunoscut in Romania. The Crying of Lot 49, Slaughterhouse 5 – cu siguranta am auzit multe critici aduse la adresa lor. 
10. O carte care nu-mi place, dar pe care toată lumea pare s-o iubească: Mircea Eliade – Maitreyi. Sorry. 
11. O carte care mă intimidează: Cred ca Joyce, Finnegans Wake.
12. Trei dintre scriitorii mei preferaţi: Doar trei?... McCarthy, Marquez, Joyce, Faulkner,  Dostoievski, Hemingway, Raymond Carver ........ si lista poate continua. 


No comments:

Post a Comment

Quiet times in times of War

I started this year with the following quote: "It's a little embarrassing that after 45 years of research and study, the best advic...