Nu stiu cum/cat am sa ma descurc cu tot ceea ce mi-am propus pentru anul acesta. Haos este cuvantul ce ar descrie cel mai bine ceea ce e in jurul meu, ceea ce e in mintea mea. Mi-e dor sa finalizez o recenzie, un articol, mi-e dor sa stau linistita, citind o carte. Nu stiu cum sa-mi fac prietenii sa nu-mi repete greselile – a vorbi, a explica, in aceasta sintaxa proprie a tacerii, pare a fi unul dintre lucrurile tabu, nelalocul lui, incarcat cu prea multe sensuri.
In tot acest ,,habar n-am”, in toate aceste proiecte prin care m-am pierdut, stiu doar ca iubesc aceasta linie de start, desi unele lucruri imi par lipsite de sens – teste initiale date in scoli, miile de hartii ce trebuie sa fie scrise, sedintele unde prezenta este obligatorie, pline de birocratii, legi, obiective –romanesti, europene, americane, cui ii pasa? - iar in toata aceasta aparenta ordine, dedesubt, gasesti copii orfani, bolnavi, copii cu probleme psihice, copii ce au nevoie de ajutor ... in cat de multe te poti imparti? Cum pot oferi empatia necesara si totodata sa incerc sa fac o diferenta prin locurile pe unde trec, cum pot sa mai fiu EU, eu-l meu, acela linistit, retras, atat de diferit, de atipic de tot ce se intampla acum ... Si cu toate acestea, cu toate ca simt ca puterea mea de concentrare e mult prea „bruiata”, iubesc provocarea adusa de noua toamna, asa cum iubesc cuvintele ce m-asteapta undeva in vacarmul scolii, pe coridoarele propriei minti, asa cum iubesc prietenii ce-i am.
Si pentru ca la baza voi ramane probabil mereu o fire artistica, cum vara a trecut, cum imi este nespus de dor sa scriu, sa ma focalizez pe ceea ce sunt, m-am gandit sa ma retrag din nou aici, sa incerc sa ma adun, gandindu-ma la cartile parcurse vara asta.
Razboi si pace si Numele trandafirului sunt doua carti neterminate inca, doua carti ce probabil ar fi trebuit citite prin liceu. In timp ce Numele trandafirului, ma face sa-mi rasune-n minte melodia Ameno si doresc sa ma abtin momentan de la orice comentariu, la Razboi si pace ma intreb ce varsta ar trebui sa ai ca sa intelegi si sa ai rabdarea sa parcurgi tomurile acelea voluminoase, sa intelegi atat harta socio-politica a Europei, cat si efectul fluterului, prezentat prin viata personajelor. Abia astept sa termin cartea asta, sa ies din vacanta impusa in pauza mea la scris si sa-mi scriu recenzia la ea ...
Printre cartile preferate parcurse vara aceasta se numara Delir, de Laura Restrepo. Mi-a placut stilul, felul in care scriitoarea a prezentat anxietatea/nebunia mintii umane. Comparata adesea cu Marquez, personal nu am vazut in roman un realism magic pentru ca poate pur si simplu autoarea nu m-a facut sa cred in ,,puterile paranormale” avute de fetita, ci am vazut mai degraba-n ele incercarile disperate ale unui copil de-a-si salva fratele mai mic si de a-si mentine familia unita, o angoasa prezenta in copilarie, care a facut-o pe Agustina sa creada toate acele jocuri si care a avut drept consecinta perioadele ei de nebunie.
De ce oamenii destepti fac greseli prostesti, cat si Roman teatral (Bulgakov), sunt cartile care m-au plictisit cel mai mult vara aceasta. Prima, psihologie practica, nu mi-a adus nici prea multe informatii noi si nici nu mi-a fost de folos in zilele in care am simtit nevoia sa citesc si alte tipuri de carti. Bulgakov mi-a ramas in minte pentru conditia creatorului, dar felul in care cartea e scrisa, dupa parerea mea, lasa mult de dorit.
Patetica in cea de-a doua parte, dar interesanta in prima, zugravind viata si gandirea negrilor de curand eliberati, Black Boy este o carte ce merita citita pentru mentalitatea negrului + a scriitorului, a diferentei dintre negru vs. alb, creator vs. ceilalti, America vs. lumea intreaga. Omul este un mare fazan pe lume merita in primul rand un alt titlu, mai putin patetic poate, dar care m-a introdus in literatura Hertei Muller. Si din punctul meu de vedere, e ok – nu m-a impresionat, nu mi-a atins acea coarda sensibila, nu m-a facut sa ma gandesc mai adanc (?) la problema comunismului, dar stilul scriitoarei (insusit, nu innascut) merita a fi cunoscut.
Una dintre cartile care m-a emotionat la nivelul mesajului vara asta este The Joy Luck Club, cartea dupa care mi-am botezat sectiunea de literatura si care prezinta mai mult relatia universala dintre mama-fiica si mai putin decat s-ar crede gandirea americana vs. gandirea chineza. Bine, daca am sta si am vrea sa ne jucam putin aici, am putea vedea acest gap generation intre China (mama) si America (fiica), intre traditie si modernitate, intre lumea de ieri si lumea de azi.
O ultima carte prezentata succint aici – Generation P – carte ruseasca, diferita de majoritatea cartilor rusesti citite, o satira adusa gandiri si lumii moderne, o generatie bantuita de Cola, Pepsi, telembiziune si de o lipsa tot mai accentuata de cultura (pt. mai multe exemple, vizitati scolile romanesti... )
No comments:
Post a Comment