Subscribe

* indicates required

December 9, 2010

The Right to Happiness ...?!

„Basmele nu le dezvăluie copiilor că balaurii există. Copii ştiu deja că balaurii există. Basmele le dezvăluie copiilor că balaurii pot fi omorâţi.” – G.K.Chesterton


 


Basmele ne invata cand suntem mici ca Binele invinge mereu Raul. Atunci cand crestem descoperim ca scriitorii, zeii care au creat povestile noastre, sunt la randul lor oameni. Si viata nu inseamna perfectiune. Descoperim in spatele fiecarui astfel de zeu un om care a fost ingenunchiat de propria lume interioara, in viata caruia uneori Raul a triumfat asupra Binelui …


Cred ca sunt doua tipuri de lumi. Primul si cel mai mare univers e facut din oameni care sunt pozitionati la mijloc de viata. Aici, viata si fericirea inseamna: ne nastem, crestem, iubim si ne indragostim, ne facem o cariera, avem un copilas, murim. Exista bucurii si tristete, exista siguranta, dreptul la fericire, dreptul de a te simti pe tine si de a nu fugi de tine. Exista puterea de a te uita in oglinda si a zambi, de a te ierta, de a zambi in fata amintirilor. Si o astfel de viata e perfecta.


Exista un univers in care putem arunca artistii, criminalii, psihopatii, savantii, alcoolicii, sinucigasii, etc. Piri Thomas. House. Woolf. Joyce. Picasso. Hemingway. Si toti ceilalti a caror nume nu sunt cunoscute. Oamenii de aici sunt pozitionati la extreme. Aici viata inseamna: ne nastem, crestem, luptam, incercam sa iubim si sa ne indragostim, ne autodistrugem si-i distrugem pe ceilalti, visam la TOT ce lumea cealalta are, numai ca balamalele in noi sunt prea subrede pentru a mai putea schimba ceva. Fiecare zi e o noua incercare de a face un pas inainte, de a uita sau de ce nu, a accepta. La toti gasim un centru, o gaura neagra in care balaurii s-au nascut, in care tot ce tine de lumea cealalta s-a pierdut … si cu toate acestea, ei sunt cei care ne invata sa PRIVIM viata, sa o IUBIM, ei ne arata partea cealalta a vietii, si ne fac mai buni, mai sinceri, mai sensibili …


Primul univers reproseaza celuilalt ca nu traiesc. Al doilea ii indeamna pe toti sa traiasca. Primului univers ii este teama de a accepta ca o lume ca cea a lui Piri Thomas exista. Al doilea e dezgustat de realitatea pe care o poarta mereu in el insasi. Primul nu poate intelege deciziile, rationamentele, sentimentele celui de-al doilea. Al doilea ravneste la primul univers, la o sansa la fericire, si mereu se intreaba “Does nobody understand?” Primul e dezgustat de auto-distrugerea celui de-al doilea si vrea sa nu inteleaga. Al doilea, ar face orice pentru a nu se mai simti pe el insusi. Si de a uita durerea din interiorul lor.


It’s all about PAIN. Capital P. Si aici e marea diferenta dintre cele doua. Pentru al doilea, se merge numai pe extreme. De la non-feelings la sentimente care ofera totul. Pain. Pentru ca nu mai vor sa simta ura si dezgustul pe care-l au pentru propria fiinta. Pentru ca nu mai suporta gheata care s-a instalat in jurul lor, pentru ca sentimentul, singurul sentiment urias, care le-a ucis pe celelalte e atat de imens incat distruge totul, de la spirit, la trup. Vor sa uite. Asta e problema. Vor sa uite amintirile care li s-au intiparit in comportament, visele care ii trezesc in toiul noptii, propriile lor fapte. Si daca mai punem temperamentul artistic la scriitori/pictori/etc, care le ofera sensibilitatea aia uriasa la orice, drumul spre iad e deja hotorat. Asa ca Dumnezeu se arunca in uitare … un pahar, doua, o sticla. Dimineata, pentru totdeauna. Faulkner, N. Stanescu, etc, etc, etc. Pastilele care ii slabesc, ii adorm, care ii fac sa uite. Orice pentru a uita. Apa care-i atrage ca un magnet, pentru ca e atat de CALM acolo, pentru ca in acele valuri nu vei mai simti, nu va mai durea, nu vei mai gandi … pistoale care intr-o secunda sterg premii, ani de munca, romane, coduri de onoare. Hemingway.


Cati din primul univers pot privi cu sange rece realitatea de dincolo de ei? Cati dintre noi putem intelege ceva daca nu am simtit, daca nu am trecut la randul nostru prin asa ceva? Cati dintre noi ii pot ierta pe cei de sus? Cati dintre noi ii putem accepta in cercul nostru pe Ceilalti? Cati dintre noi avem empatia necesara si dorim sa intelegem? Do we really want to understand them?! Is it worth?


Singurul lucru pe care-l facem e sa ne facem ca uitam viata lor. Dupa ce au murit, desigur. Daca trecem pe langa un om beat pe strada, simtim dezgust, mila sau ura. Daca citim poeziile lui Stanescu, sau proza lui Faulkner, spunem: Genial. Daca auzim de un X/Y/Z ca s-a omorat, suntem din nou, dezgustati. Daca e un artist maret, suntem socati. Daca Madalina Manole s-a sinucis, majoritatea dintre noi spunem: “A fost o proasta”. Si Hemingway, si Woolf s-au sinucis. E aceasi categorie. Say it. Think it. “Hemingway a fost un prost. Woolf a fost o proasta.”????? No, I can’t. Because they were brilliant people.


Nu afirm ca toti oamenii "cu pasarele la cap" vor fi/sunt genii. Nu afirm ca toti cei care au probleme cu droguri/alcool/etc vor fi/sunt genii, ca omul care doarme pe strada ta, e un alt Faulkner. E mai mult decat distrugere pentru a fi acel Dumnezeu care ne invata ca Binele invinge mereu Raul. Desi stiu ca nu e asa. Desi toti dintre ei, dintre artistii de mai sus, au stiut mereu ca nu e asa. Sansa la fericire. Sansa de a trai. The first universe is in charge. The first universe is their God. Si daca al doilea univers e atat de las incat nu poate coopera cu viata, primul e las pentru ca nu poate, nu vrea sa inteleaga de ce au un astfel de comportament, de ce sunt ceea ce sunt.


Si ma intreb, oare chiar vrem sa-i intelegem, chiar vrem sa privim dincolo de masti, de oglinzi care distorsioneaza, chiar vrem sa-i ascultam, chiar putem sa-i iubim si sa le oferim un loc la fericire? Si daca da, oare de ce?



 

No comments:

Post a Comment

Quiet times in times of War

I started this year with the following quote: "It's a little embarrassing that after 45 years of research and study, the best advic...